108 kleine en grote verbeteringen helpen GREEFA om nóg klantgerichter te werken
12Guide helpt machinebouwer GREEFA om IFS zo optimaal mogelijk te gebruiken. Binnen amper zeven maanden voerde 12Guide 108 verschillende kleine en grote optimalisaties door die de specialist in sorteertechnologie helpen om nóg efficiënter, slagvaardiger en klantgerichter te werken.
Familiebedrijf GREEFA uit Tricht, is toonaangevend in sorteertechnologie. Overal ter wereld worden de geavanceerde machines van GREEFA gebruikt om bijvoorbeeld appels, peren, citrusvruchten, paprika’s en kiwi’s te beoordelen, te sorteren en te verpakken. Een machine van GREEFA kan fruit en groente op zo’n beetje alle denkbare aspecten sorteren: van omvang, kleur en gewicht tot kromming en kwaliteit. Als je bijvoorbeeld een machine nodig hebt die vruchten één voor één oppakt en in een tray legt, keurig met het steeltje in dezelfde richting, dan kun je bij GREEFA terecht voor een Automatic Tray Packer. “We leveren degelijke producten die onze klanten helpen om arbeid te besparen”, vertelt Financieel Directeur Jaspert Boer. “Kwaliteit en betrouwbaarheid staan bij ons hoog in het vaandel.”
Wees sterk, geen maatwerk
Al sinds 2015 werkt GREEFA met IFS. Het hypermoderne ERP-systeem kwam in de plaats van een verouderde oplossing die bovendien niet meer onderhouden werd. Jaspert Boer was destijds verantwoordelijk voor de zorgvuldige selectie van IFS en de implementatie van het nieuwe systeem. De implementatie werd een succes, met name omdat Boer heel nadrukkelijk voor zo min mogelijk maatwerk koos. “Wees sterk, geen maatwerk. Dat was mijn filosofie destijds”, vertelt Boer. Waar nodig werden GREEFA’s eigen manieren van werken aangepast om bij de IFS-standaardprocessen aan te sluiten. De meeste afdelingen draaien volledig op IFS en vertrouwen op de Single Source of Truth die het systeem biedt.
108 optimalisaties
Na ruim acht jaar heel prettig met het systeem gewerkt te hebben, zette GREEFA opnieuw een grote verbeterstap met IFS. Opnieuw stond Boer aan het roer van het project. Eerst zorgde hij dat GREEFA met hulp van een Zweedse IFS-partner overstapte van versie 8 naar versie 10. Daarna vroeg GREEFA aan 12Guide om met dat nieuwe, moderne platform als uitgangspunt een aanzienlijke hoeveelheid verbeteringen door te voeren binnen IFS. Al die verbeterpunten waren stuk voor stuk afkomstig van collega’s uit de organisatie. “Elke key user mocht optimalisatiepunten benoemen”, vertelt Boer. “Wat stoort je, vroegen we collega’s. Wat gaat omslachtig? Wat zou er nog beter kunnen?” Uit die exercitie kwamen 108 optimalisaties naar voren, verspreid over meerdere disciplines. Soms kon het gaan om de kleur of de positie van een invoerveld. En soms ging het om ingrijpende aanpassingen in een manier van werken.
Toonaangevend, flexibel en deskundig
12Guide was een logische keuze voor Jaspert Boer en zijn collega’s. Boer: “Bij 12Guide werken veel voormalig IFS-mensen. Sommige mensen kwamen we al tegen toen we IFS implementeerden. De Finance-man van 12Guide ken ik al sinds 2012. Bovendien ben ik overtuigd van hun kennis en kunde. Ze passen goed bij ons. Weet je wat het is: onze meetsystemen worden beschouwd als de beste ter wereld. En net als GREEFA is 12Guide misschien niet goedkoop, maar wél net zo toonaangevend, flexibel en deskundig. Daarnaast zijn de mensen van 12Guide lekker nuchter en praktisch ingesteld. We lijken daarin best wel op elkaar.”
Niet te complex
In ongeveer zeven maanden zorgden de consultants van 12Guide dat de meeste verbeterpunten stuk voor stuk doorgevoerd werden. Natuurlijk had Boer die verbeteringen ook tijdens de upgrade al door kunnen voeren. Toch is hij blij dat hij het traject opgeknipt heeft in twee fases. “Je moet het niet te complex maken. Deze aanpak verkort je upgradeproces en verhoogt de kwaliteit, daar ben ik van overtuigd. Bovendien kan de winkel gewoon open blijven.”
De optimalisaties van 12Guide werpen elke dag volop vruchten af. Soms stroomlijnen ze alleen het werk een beetje beter. En soms leveren ze veel meer op. Jaspert: “Een recente verbetering van ons serviceproces levert ons per week misschien wel 10 tot 15 uur op.”
Constant proces
Nu de 108 verbeteringen allemaal doorgevoerd zijn, is GREEFA niet klaar. “Dit is een constant proces”, stelt Jaspert. “We moeten niet alleen zorgen dat het systeem werkt, maar ook dat het optimaal benut wordt. Samen met onze applicatiebeheerders, onze key-users en 12Guide moeten we blijven kijken wat er nóg beter kan.”